CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION
Onze internationale vakmannen verlaten huis en haard om in Nederland voor TecLine te komen werken. Het is dus onze plicht om ervoor te zorgen dat ze zich welkom voelen, op passende projecten werken, het papierwerk klopt, het salaris op tijd wordt overgemaakt en, last but not least, een fijn onderkomen hebben. Hoe dat werkt, een fijn onderkomen? Daar weet Adeline Jumelet, verantwoordelijk voor de facilitaire zaken rondom de onderkomens, alles van.
“Als NBBU – lid moeten we voldoen aan de eisen van de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Voor dat certificaat controleert de Stichting Normering Flexwonen elk jaar de onderkomens die wij huren voor onze buitenlandse medewerkers. Er zijn 10 categorieën waarop gecontroleerd wordt. Deze lopen uiteen van brandveiligheid tot informatievoorziening. De inspecties waren altijd steekproefsgewijs, maar vorig jaar was er voor het eerst een 100% check. Dat betekent dat ál onze onderkomens fysiek gecontroleerd zijn door de inspecteur. Samen met de inspecteur bezocht ik in 6 dagen ruim 100 woningen in Nederland, België en Duitsland. Soms reden we 700 kilometer op een dag. De verhuurders van de woningen waren ook aanwezig bij deze bezoeken. Het waren intensieve en leuke dagen” vertelt Adeline over haar start van 2023.
“We gaan samen de hele woning door. De inspecteur maakt een rapport op en geeft ook ter plekke aan wat er aangepast moet worden. Zo moeten er bijvoorbeeld werkende rookmelders zijn, en moeten er bij elke kookgelegenheid een branddeken en brandblusser aanwezig zijn. Dat zijn belangrijke punten (zgn. majors) die binnen zes weken opgelost moeten zijn” vertelt Adeline over de inspecties. “Maar soms zijn er ingrijpender aanpassingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan het raam in een slaapkamer, dat moet minimaal een halve vierkante meter groot zijn om voldoende daglicht binnen te laten. Is het raam te klein? Dan moet dit worden vervangen binnen een jaar. Anders kan TecLine die slaapkamer niet meer gebruiken.“
In een aantal woningen zijn wat kleine aanpassingen nodig maar de meeste woningen zijn direct goedgekeurd, Adeline lacht: “Dat betekent dat mijn collega’s Janita en Milou van housing slagen in hun missie. Zij zoeken en boeken de huizen vaak online, dus fijn om te zien dat de woning voldoet aan de verwachtingen. Én het betekent dat onze mannen een prettige plek hebben. Natuurlijk zijn de eigenaren van de woningen ook blij dat ze door de keuring komen. Voor zichzelf, maar ook omdat ze graag bijdragen aan een veilig thuisgevoel van onze medewerkers. TecLine gaat op sommige punten zelfs verder dan de SNF voorschrijft: onze medewerkers hebben, ongeacht of het onderkomen onderkomen voor 3 of 10 personen is, namelijk áltijd hun eigen slaapkamer. Plus”, voegt Adeline toe, “laten we goede WiFi niet vergeten. Ónmisbaar voor het contact met het thuisfront. Met WiFi kunnen onze mannen al beeldbellend bijvoorbeeld “samen” met hun gezin eten. ”
Vol trots vertelt Adeline waarom haar baan zo leuk is: “We hebben een mooie collectie accommodaties. Met een landelijke ligging of juist pittoresk in de historische binnenstad van Kampen en Brielle. Mijn persoonlijke missie is om onze medewerkers een “home away from home” te geven. Dat start met een lekker huis en wordt beter door persoonlijke aandacht. Ik ben er voor ze, bereikbaar voor vragen, informatie of als er iets moet worden geregeld zoals een kapotte magnetron. Daarom is mijn werkweek van zaterdag tot en met woensdag. Juist in het weekend zijn onze vakmannen thuis natuurlijk, ik ga langs om vragen te beantwoorden, woningen te checken en contact te onderhouden met de verhuurders. Ik word altijd met een brede lach en een kop thee ontvangen. Door dit persoonlijke contact en de dynamiek werk ik met veel plezier. Met hart en ziel zet ik me in voor onze collega’s. ”
WAAROM NOG WERKEN MET EEN NIET-GECERTIFICEERD UITZENDBUREAU?
Paul Muller, Managing Director van TecLine vult aan over dit onderwerp: “Er zijn in Nederland ruim 800.000 arbeidsmigranten en maar 125.000 SNF gecertificeerde bedden. Dat betekent dat veel arbeidsmigranten waarschijnlijk lang niet zo prettig wonen als medewerkers van NBBU uitzendbureaus. En dat is zwak uitgedrukt. Ik begrijp niet dat er nog opdrachtgevers zijn die werken met niet-gecertificeerde bureaus. Naast dat het werken met een gecertificeerde uitzendonderneming een opdrachtgever vrijwaart van aansprakelijkheid, wil je als inlener toch een uitgeruste uitzendkracht die goed in zijn vel zit? Ja, ik ben trots op hoe wij invulling geven aan het “home-away-from-home” gevoel.