Zoon- en Dochterdag | Werken in hetzelfde bedrijf als je vader

Vandaag, op 11 augustus, is het zoon- en dochterdag. Een mooie aanleiding om aan Pim (vader), Tim (zoon) en Milou (dochter) te vragen hoe zij het vinden om in hetzelfde bedrijf te werken.

EVEN VOORSTELLEN

Pim Sengers is één van de oprichters en de HR en Finance directeur van The Human Specialist. The Human Specialist is de holding van TecLine en zusterbedrijf BouwGenius. Tim Sengers (30) werkt als projectcoördinator bij BouwGenius in Rotterdam. Hij bezoekt de projecten waar BouwGenius timmermannen werken en is daarmee het eerste aanspreekpunt voor onze vakmannen. Milou Sengers (24) werkt op de afdeling logistics in Amsterdam. Daar regelt ze alle logistieke zaken voor de internationale vakmensen van Tecline en BouwGenius. Denk aan onderkomens, kleding en auto’s. Samen met de tweelingzus van Milou en een broer groeiden ze op in Wapenveld.

ZE DEDEN VAKANTIEKLUSJES, MAAR IN DIENST? NOOIT OVER NAGEDACHT!

Het was voor Pim en zijn kinderen nooit vanzelfsprekend om in hetzelfde bedrijf te werken. “Vroeger deden ze wel eens vakantieklusjes, maar dat ze echt in dienst zouden komen, daar had ik eigenlijk nooit over nagedacht.” zegt Pim. Milou en Tim zagen zichzelf ook niet per se werken bij één van de labels. Hoezo kwamen ze dan toch allebei op 1 maart 2023 in dienst?

Een tijd lang werkte Tim in de bouw, hij timmerde trappen af op bouwprojecten in heel Nederland. Daarvoor rondde hij zijn koksopleiding af en werkte in de horeca. “De bouwwereld bleef interessant, maar omdat ik geen sales functie ambieerde zag ik mezelf niet werken bij een commercieel bedrijf als BouwGenius. Totdat de functie van projectcoördinator vrijkwam. Daarin is het contact met de buitenlandse vakmannen het belangrijkst. Dat leek me wel wat. Dus solliciteerde ik. Na een aantal gesprekken ben ik aangenomen. Nu blijkt dat mijn praktische instelling goed past bij deze baan, helemaal in combinatie met mijn ervaring in de bouw. Ik zie het echt als mijn missie om zo goed mogelijk voor onze vakmannen te zorgen. Ik zit hier helemaal op mijn plek!”

Milou rondde haar HBO opleiding toerisme af en deed een klus bij The Human Specialist. Daarna stond ze op het punt om op zoek te gaan naar een “echte” baan. “Die was dichterbij dan ik dacht, vanwege het vertrek van een collega kon ik solliciteren bij logistics. Deze baan had veel meer raakvlakken met mijn opleiding dan ik dacht. Het bleek een dynamische functie in een leuk team. Ik ben blij dat ik ben aangenomen en regel elke dag met plezier de logistieke zaken voor onze vakmannen.”

“Nee, we hebben in ons dagelijks werk niet met elkaar te maken” zeggen alledrie volmondig. “Hiërarchisch hebben we geen relatie met Pim. Mijn manager stuurt mij aan en met haar bespreek ik mijn werk en maak ik afspraken.” Vertelt Tim.

“Dat is ook de enige manier waarop mijn kinderen in het bedrijf kunnen werken, alleen als we niet direct met elkaar te maken hebben.” Voegt Pim hieraan toe. “Daar zijn we precies groot genoeg voor. We houden werk en privé strikt gescheiden. Als we elkaar zien in onze vrije tijd hebben we het inhoudelijk niet over werk. We bespreken soms wel kort onze werkdag, maar meer niet. Dat is verboden!”

Lachend voegen Milou en Tim hieraan toe: “Eigenlijk weten we nu minder over Pim zijn werk dan vroeger! Toen vertelde hij nog wel eens welke evenementen er in de planning stonden bijvoorbeeld, maar omdat het nu voor het hele bedrijf een verrassing is, blijft dat het ook voor ons. Al vinden collega’s het maar moeilijk te geloven dat wij ook niks weten.”

“Ik heb niets te maken gehad met de sollicitaties van mijn kinderen. De afdelingsmanagers hebben besloten om ze aan te nemen. Omdat het paste. Qua persoonlijkheid, ervaring en persoonlijke instelling. Mijn andere twee kinderen passen niet in de organisatie, er zullen dus nooit vier kinderen van mij in dienst zijn” vertelt Pim lachend.

STERKERE BAND

Tim en Milou werken wel vaak samen. Bijvoorbeeld als Tim een vraag krijgt over een onderkomen. “Ik merk dat ik dan toch sneller m’n zus bel dan een andere collega” zegt hij. “Niets ten nadele van andere collega’s maar ik spreek me tegen mijn zus makkelijker uit denk ik.”

Milou voegt hieraan toe: “Onze band is sterker geworden nu we vanwege het werk vaker contact hebben. We bellen minimaal een keer per dag. Toen we nog geen collega’s waren deden we dat niet. Doordat we collega’s zijn, doen we naast werk ook meer samen. We padellen bijvoorbeeld elke week met z’n drieën”.

“Sowieso verbindt sporten ons” vult Pim aan “ook tennissen en skiën doen we vaak als gezin”.

VOORDELEN?

De achternaam was dus geen garantie voor een contract. Zijn er dan andere voordelen aan werken in het bedrijf van familie? “Jazeker” zegt Milou, “het kantoor was al een vertrouwde omgeving. Ik studeerde in Amsterdam en kwam regelmatig even naar kantoor om te lunchen met Pim. En natuurlijk de vakantieklusjes. Dus toen ik hier kwam werken voelde ik me me meteen thuis.”

Voor Pim is het vertrouwen een groot voordeel. “Dat vertrouwen is er gewoon, ik ken ze ten slotte al heel lang, ik weet hoe ze in het leven staan. Bij andere collega’s moet dat groeien.”

Tim merkt eigenlijk niet echt voordelen van het werken in hetzelfde bedrijf als Pim. “Eerder nadelen. Ik loop drie stappen harder. Ik weet dat mijn vader ziet wat ik doe en ik wil dat hij trots op me is. Ik doe dus extra mijn best!”

Pim reageert daarop en zegt: ‘Ik houd jullie niet meer in de gaten dan andere collega’s hoor. Ik bescherm jullie ook niet meer of minder. Jullie moeten zelf performen.”

Broer en zus voegen hieraan toe: “Omdat het binnen het bedrijf zo duidelijk is dat we geen bijzondere status hebben als “de kinderen van”, worden we door collega’s ook niet anders benaderd.”

WERKEN MET PLEZIER

Alledrie de Sengers hebben plezier in hun werk. “Ik vind het contact met de vakmannen het leukst” zegt Tim. “Ik kom op veel plekken en ontmoet verschillende mensen. Geen dag is hetzelfde, ik houd van die afwisseling!”.

“Logistics is de laatste afdeling in de flow. Als bekend is op welk project de vakmannen starten, mogen wij een onderkomen in de buurt te regelen en zorgen voor de juiste kleding en gereedschap. Het vinden van een onderkomen is vaak een uitdaging, maar dat motiveert me nog meer om een mooie woonruimte dichtbij het project te vinden. Ik werk ook nog eens in een superleuk team, dus elke dag op kantoor is een feestje.” Vertelt Milou over haar plezier in het werk.

“Elke dag samen bouwen aan onze onderneming; het creëren van kansen en mogelijkheden en het ontwikkelen van het team. Daar krijg ik energie van.” sluit Pim af.

DE TOEKOMST

Tim ziet zichzelf nog lang bij BouwGenius werken. “Ik hoop dat ik straks een vast contract krijg en dit werk nog lang mag doen. Ik heb het enorm naar mijn zin.”

Milou staat aan het begin van haar carrière en laat alle opties open. “Heel leuk om hier nog een tijd te werken maar ik sluit andere werkgevers niet uit.”

Voor Pim is het belangrijk dat zijn kinderen happy zijn: “Het gaat mij erom dat ze goed in hun vel zitten. Bij ons of bij een andere werkgever”.

top